Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen tema tüm Mübarek ay boyunca işlenecek
Yozgat İl Müftüsü Ali Gülden Ramazan temasının bu yıl ‘Ramazan ve Doğruluk’ olarak belirlendiğini söyledi. Orucun sadece bedenimizi aç ve susuz bıraktığımız bir ibadet olmadığına dikkat çeken Müftü Gülden, “Ramazan, manevi huzur iklimidir. Bu huzuru gerçekleştirecek en önemli ahlaki erdemlerin başında ise doğruluk gelmektedir. “Ramazan ve Doğruluk” konusunun ele alınışı, önce bireysel sonra da toplumsal hayatımızın huzura ve mutluluğa ulaşmasında katkı sağlayacaktır” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, 01 Nisan 2022 Cuma günü kılacağımız ilk teravih namazının ardından 02 Nisan 2022 Cumartesi gecesi kalkacağımız ilk sahurla kavuşacağımız Ramazan ayının temasını ‘Ramazan ve Doğruluk’ olarak belirledi.
AMAÇ TOPLUMSAL
FARKINDALIK OLUŞTURMAK
Yozgat İl Müftüsü Ali Gülden Ramazan temasının bu yıl ‘Ramazan ve Doğruluk’ olarak belirlendiğini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her yıl Ramazan ayında toplumda duyarlılık ve farkındalık oluşturmak amacıyla bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutan önemli bir temayı kamuoyunun gündemine taşıdığına dikkat çeken Yozgat İl Müftüsü Ali Gülden, şu açıklamaları yaptı: ^Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl temasını ‘Ramazan ve Doğruluk’ olarak belirlemiştir.
Doğruluk, bireysel ve toplumsal hayatta güveni tesis eder, ailede sevgi ve saygıyı kalıcı kılar. Sosyal hayatta birlik ve beraberliği güçlendirir. Ticareti, mal ve mülkü bereketli kılar. Doğruluğun zıttı olan yalan ise, insanları birbirine düşüren kötü bir haslettir. Yalan, bin bir emekle kurulan ve toplumumuzun teminatı olan ailelerin dağılmasına zemin hazırlar. İnsanları birbirine düşürür, fitne ateşinin yakılmasına sebebiyet verir. Ticaretin bereketini götürür. Mal ve mülkten hayır görülmesine engel olur. Sevgili Peygamberimiz bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır: “Doğruluktan ayrılmayın. Çünkü doğruluk insanı iyiliğe, iyilik de cennete götürür. Kişi devamlı doğru söyler ve doğruluktan ayrılmazsa Allah katında ‘doğru/sıddîk’ olarak tescillenir. Yalandan sakının! Çünkü yalan insanı kötülüğe, kötülük de cehenneme götürür. Kişi devamlı yalan söyler, yalan peşinde koşarsa Allah katında ‘yalancı/kezzâb’ olarak tescillenir.” (Müslim, Birr, 105.)
DOĞRULUK PEYGAMBER SIFATLARININ İLKİDİR
Doğruluk (sıdk) aynı zamanda rahmet elçileri peygamberlerin sıfatlarının ilkidir. Tüm peygamberler tebliğ ettikleri ilahî hüküm ve haberlerde, hareket ve davranışlarında doğrudur, sadıktır. Onlar asla yalan söylememişlerdir. Bir insanın hele hele bir peygamberin yalan söyleyerek insanları kendisine inandırması, onları irşat ederek dosdoğru yola sırat-ı müstakime ulaştırması asla mümkün değildir.
Doğruluk, gerçek hayatta ne kadar önemli, değerli ve gerekli ise dijital dünyada, sanal âlemde de o kadar önemli, değerli ve gereklidir. Maalesef, yalanın en çok ve en hızlı yayıldığı yerlerin başında sosyal mecralar gelmektedir.
ORUCU MAKBUL KILAN TÜM ORGANLARLA TUTMAKTIR
Oruç, sadece bedenimizi aç ve susuz bıraktığımız bir ibadet değildir. Orucu makbul kılan, tüm organlarımıza oruç tutturmamızdır. Bunu mümkün kılacak olan ise işimizde ve sözümüzde doğruluğu esas kılmaktır. Yalan söylemek, yapılan ibadetin şuuruna tam olarak varılamadığını gösterir. Yalanı terk etmeden tutulan oruçtan kişinin nasibi ancak aç ve susuz kalmaktır. Ramazan, manevi huzur iklimidir. Bu huzuru gerçekleştirecek en önemli ahlaki erdemlerin başında ise doğruluk gelmektedir. “Ramazan ve Doğruluk” konusunun ele alınışı, önce bireysel sonra da toplumsal hayatımızın huzura ve mutluluğa ulaşmasında katkı sağlayacaktır. Birlik ve beraberliğimizi, ailevi ve toplumsal dayanışmamızı güçlendirici çalışmaların hayata geçirilmesine zemin hazırlayacaktır. Sosyal mecralarda doğruluğun ne kadar önemli ve gerekli olduğu hatırlatılacak, bu yönde toplumsal bir farkındalık oluşturulmasına vesile olacaktır.”
Haber Merzeki