Yozgat’ın yöresel yemeklerinden biri olan arabaşı gün leri havaların soğumasıyla birlikte başladı. Yozgat’ta özellikle kış günlerinin vazgeçilmez yemeği olarak bilinen arabaşı bir gelenek olarak devam ediyor. Soğuk kış gecelerinin yemeklerinden biri olan arabaşı ge leneği havaların soğumasıyla birlikte tekrar başladı.

ARABAŞININ YAPILIŞI
Arabaşı hamuru: 1 litre suya unu, nişastayı, tuzu ilave edin ve pütürlü olmaması için karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra 10 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. 30 santim çapında bir tepsiye dökün ve soğuduktan sonra buzdolabına koyun. 4-5 saat sonra servise hazır hale gelecektir.
Arabaşı çorbası: Hindi veya tavuk bü yük bir tencereye alıp 4 litre suyu ilave edip kaynatın, kaynadıktan hemen sonra üstüne çıkan köpüğü alın ve ağzını ka patıp bir saat süreyle pişirmeye bırakın.
Piştikten sonra altını kapatıp tencerenin ağzını açmadan yarım saat süreyle din lendirin. Daha sonra etleri Sudan alın. Kemiklerinden ayırdıktan sonra parçalar halinde getirin. Tencereye yağı koyun, 2 çorba kaşığı unu ilave edin ve pembeleş tirin, domates ve biber salçasını da katıp bir iki dakika çevirin. Haşladığınız hindi veya tavuk suyunun tamamını dökün ve iyice karıştırın, tuzunu, pirincini atın ve yeniden kaynamaya bırakın.
Kaynadık tan sonra içine etleri ekleyin ve kuru acı biberleri de bütün olarak attıktan sonra yarım saat süreyle pişirin. Soğumaya bırakılan hamuru baklava dilimi şeklinde kesin, tahta kaşık üzerine hamuru koyup, çorba içerisine batırmak suretiyle ıslatıp, çiğnemeden yutulur.

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir