Organ bağışının önemini anlatmak, toplumsal farkındalığı arttırmak için 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası’nda ortaya çıkan veriler, halen bu konuda ne kadar gerilerde olduğumuzu ortaya koymak için yeterli oldu. Son yıllarda ciddi artışlar gösterilse de, Türkiye genelinde halen 20 bin’e yakın hastanın sıra beklemesi, bu konuya gösterilen hassasiyetin artması için çok daha ciddi çalışmaların yapılmasını kaçınılmaz kıldı. 
Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında her yıl “Organ ve Doku Bağışı Haftası” olarak kutlanan hafta bu konuda ne kadar duyarlı olup olmadığımız sorusunu akla getirdi. 
SON YILLARDA ARTIŞ VAR 
AMA YETERLİ DEĞİL
Türkiye’de 2022 yılının başından bu yana 4 bin 500’e yakın organ nakli yapıldı. Halen 20 bin kadar hasta ise organ nakli bekliyor. Yapılan her organ bağışı, nakil bekleyen hastalar için yeni bir umut oluyor. 2022 Kasım itibarıyla gönüllü bağışçıların sayısı 600 bine dayanması ile sıra bekleyen hastaların yüzünü güldüren bir durum ortaya çıksa da sayının halen yüksek seyretmesi, bu konuya verilen önemin artması gerektiği gerçeğini ortaya çıkartıyor. 
Kan, Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 2022’nin başından bu yana 4 bin 322 organ nakli yapıldı. Bunların başını böbrek nakli çekti. Bu yıl 2 bin 985 böbrek nakli gerçekleşti. Böbrek nakillerini sırasıyla bin 307 karaciğer, 20 kalp, 9 akciğer ve bir de ince bağırsak nakli izledi. Organ nakliyle sağlığına kavuşmak için yaklaşık 20 bin kişi ise sırada bekliyor. Bunların 17 bin 594’ü böbrek hastası. İkinci sırada ise karaciğer nakli yer alıyor. Karaciğer nakli için bin 167 kişi sırada.
ŞAHİN DUYARLILIK ÇOK ÖNEMLİ
Yozgat’ta ki veriler çok yüksek seyretmese de, eskiye nazaran bu konuya gösterilen duyarlılık dikkat çekiyor. Donör sayısının yetersiz olması nedeniyle sıkıntı yaşandığına dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, yaptığı açıklamada; “Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar tüm dünyanın olduğu gibi Ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesine organ bağışı denir. 2238 sayılı yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. Bu konuda vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.  

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir