Hititlerin gölgesinde dua etmeleri nedeniyle ‘kutsal’ kabul edilen, ilk kez Yozgat’ta keşfedilmesi nedeniyle de ‘Crataegus Yosgatica’ olarak adlandırılan Alıç, günümüzde de bir çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor.
Yozgat’ta dağlık ve ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen ‘sarı’ ve ‘kırmızı’ renkli Alıç’ın kalp ve damarın dostu olduğu da kaydedildi.
Kış mevsiminin habercisi olarak bilinen alıç meyvesi sarı, turuncu ve kırmızı renkleri ile pazardaki yerini aldı. Yozgat’ta dağlık bölgelerde yetişen kırmızı ve sarı renkli vitamin kaynağı alıç meyvesi, köylüler tarafından toplanarak pazarda satılmaya başladı.
Doğada özgür kalmış ender meyvelerden biri olan alıç, damar tıkanıklığı ve sertliğine iyi geldiği düşünülüyor. Çiğ tüketmenin yanı sıra çayı, marmelat, reçel ve sirke si yapılan alıç meyvesi aktar tezgâhlarında yerini aldı. Alıç, eylül ayı sonu itibariyle toplanıp tezgâhlarda yerini aldı.
Bir çalı meyvesi olan alıcın toplaması zahmetli olsa da birçok alanda kullanılması ve yararları ile dikkat çekiyor. Alıç, meyvesinin yanı sıra yaprakları ve çiçeği de demlenip çay haline getirilerek kullanılabiliyor.
Uzmanlar ise alıcın kalp damarlarını genişleterek kanın daha rahat pompalanmasını ve dolaşmasını sağlayarak, kalbin yükünü hafiflettiğini ifade etti.